Checklist houten kozijnen

Er zijn van die aanschaffen voor je huis die je gelukkig niet al te vaak moet doen. Een van die aanschaffen is die van kozijnen. Het is nogal een prijzige aankoop en je hoopt er dan ook jaren mee te kunnen doen. Het is goed om van tevoren te weten waar je op moet letten voordat je kozijnen gaat bestellen bij een leverancier. We hebben een checklist opgesteld die handig is als hulpmiddel op zo’n moment.

 • Neem geen overhaaste beslissing. Leveranciers van nieuwe kozijnen reizen vaak van deur tot deur en van wijk tot wijk. Ze zullen allemaal hun waren bij je aanprijzen en zeggen dat het de beste keuze is. Je hebt op zo’n moment echter geen gelegenheid om de prijzen van houten kozijnen van hun te vergelijken met die van andere leveranciers. Het is dan ook goed om geen overhaaste beslissing te nemen. Zeg dat je er over wil nadenken en vergelijk de prijzen van de leverancier met die van de concurrentie. Doe gelijk een check naar de betrouwbaarheid van het bedrijf.
 • Controleer het kozijnenbedrijf. Ga je kozijnen kopen, dan is het goed om te weten dat een bedrijf hier ervaring mee heeft. Koop jij ze bij een net nieuw bedrijf, dan is het maar de vraag of ze al voldoende ervaring hebben opgebouwd met de diverse typen woningen die er in ons land staan. Kijk gelijk naar de betrouwbaarheid van het kozijnenbedrijf.
 • Controleer de betrouwbaarheid. Je hoort het al te vaak in consumentenprogramma’s. Een kozijnenbedrijf reist van huis naar huis en wil jouw keuze voor hun kozijnen gelijk vast leggen. Controleer jij eerst hun bedrijf maar eens. Kijk goed of ze hun afspraken wel nakomen en of ze geen aanbetaling eisen waarna je niets meer van ze hoort.
 • Vraag naar een aanbetaling. Een kozijnenbedrijf zal vaak vragen om een aanbetaling te doen. Een aanbetaling van 10 procent is hierbij heel normaal. Het is echter geen verplichting. Je hebt het recht om de kozijnen pas te betalen wanneer ze eenmaal zijn geplaatst. 10 Procent lijkt niet veel maar wanneer je bedenkt dat het om tienduizenden euro’s gaat bij een vervanging van houten kozijnen snap je gelijk waarom het zo uit de hand kan lopen.
 • Wat zit er bij de prijs inbegrepen. Wanneer je houten kozijnen wil gaan kopen zal daar bij de verkoper een prijskaartje uit rollen. Het is goed om te informeren waar je allemaal voor betaalt. Zit er ook glas bij de houten kozijnen? Kijk in dat geval of het wel minimaal HR++ glas is. Dit is de glassoort die volgens de bouwnorm in kozijnen moet zitten.
 • Zit de plaatsing bij de prijs inbegrepen. Houten kozijnen kan je het beste laten plaatsen door de leverancier. Het is dan ook heel goed om te kijken of de plaatsing van de kozijnen wel bij de prijs zit inbegrepen. Het arbeidsloon van het plaatsen van kozijnen is goed voor ongeveer de helft van de prijs.
 • Zijn de kozijnen geproduceerd van gecertificeerd hardhout. Bij kozijnen is het materiaal waar ze van gemaakt zijn heel belangrijk. Het is zaak om te kijken of ze van gecertificeerd hardhout zijn gemaakt. Dit zegt iets over de duurzaamheid van de kozijnen maar het zegt ook wat over de kwaliteit.
 • Neem de kosten van het onderhoud mee in de vergelijking. Koop je houten kozijnen, dan komt daar ook een behoorlijk stuk aan kosten bij kijken voor het onderhoud ervan. Kijk hoeveel je per 5 a 7 jaar kwijt bent als je de kozijnen laat schilderen. Overweeg een vuil werende coating. Het scheelt je een hoop extra werk en dus geld.
 • Laat je niet alleen leiden door de prijs van de kozijnen. Ga je houten kozijnen kopen, dan wil je gewoon goede kozijnen waarmee je weer voor de komende 30 tot 45 jaar vooruit kan. Ga niet voor het goedkoopste type kozijnen. Er is altijd iets waardoor dat ene model nou juist zo goedkoop is. Bedenk je dat je niet na een jaar of 5 spijt wil hebben van je aankoop.
 • Denk aan de indeling van de ramen. Je kan natuurlijk de standaard indeling van de ramen in je huis aanhouden. Je zou echter kunnen overwegen om een aantal uitzetramen te vervangen door draai kiepramen. Je kan ook kiezen om een groot achterraam en een achterdeur te vervangen door openslaande tuindeuren of een schuifpui.

Praktische bespaartips

 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de aanschaf van houten kozijnen door offertes op te vragen. Dit doe je snel door op onderstaande button te klikken. Je ontvangt dan direct vrijblijvend meerdere offertes die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel tot wel 30 procent opleveren.

 

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.