Grenen kernhout

Grenen kernhout voor de productie van kozijnen werd tot de jaren 1930 gebruikt in veel woningen en kantoren. Echter was dit een houtsoort dat lastig te verkrijgen was en niet altijd even makkelijk te behandelen was. Daarna is er een periode geweest waarin vuren hout gebruikt werd maar omdat dit niet goed behandeld werd zijn er veel kozijnen geweest die al snel gingen rotten. Daarna werd de overstap gemaakt op kunststof of metalen kozijnen.

Grenen kernhout is echter nog steeds te verkrijgen en staat bekend als een zeer sterke houtsoort dat prima geschikt voor deur- en raamkozijnen. Grenen is afkomstig van de grove den Pinus Sylvestris en is in Nederland een veelgebruikte houtsoort. Grenenhout is daarom geen dennenhout. Het hout wordt (indien het gebruikt wordt voor kozijnen) behandeld en geverfd zodat het goed overloopt met de uitstraling van het huis. Zo heeft dit hout ook andere eigenschappen en werd het bijvoorbeeld in de mijnbouw gebruikt als ondersteuning van de gangen. Omdat dit hout eerst op een bepaalde manier kraakt, voordat het begeeft, was het destijds uitermate geschikt.

Duurzaamheidsklasse : III-IV kernhout – V spinthout
> Volumieke massa : 300 – 800 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent
> Buigsterkte : 79 N/mm²
> Druksterkte 47 N/mm²
> Kopse hardheid : 3330 N
> Langse hardheid : 2940 N
> Radiale krimp : 0,5 %
> Tangentiale krimp : 1,1 – 1,3 %
> Werken : 1,6 – 1,8 %

Bron: Wikipedia

Bekijk ook de volgende webpagina’s:
> Nadelen houten kozijnen
> Prijzen
> Informatie
> Tropisch hardhout
> Vurenhout
> Voordelen van houten kozijnen
> Kosten
> Houten kozijnen offertes

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.