Nadelen houten kozijnen

Wat zijn precies de nadelen van houten kozijnen? Indien u twijfelt tussen houten en kunststof kozijnen vraagt u zich natuurlijk af wat de nadelen zijn bij de aanschaf van hout. Hout heeft namelijk enkele zeer specifieke nadelen en is er over de jaren heeft extra zorg en aandacht nodig om het hout in topconditie te houden.

Het is namelijk zo dat hout van tijd tot tijd onderhouden moet worden. Het lak moet constant in goede staat gehouden worden om zo het hout te beschermen. Dit betekent dus dat u minimaal één keer per jaar een schilder moet inhuren om de kozijnen te schuren, verven en lakken. Dit kan over een periode van bijvoorbeeld 25 jaar een behoorlijke kostenpost zijn. Omdat hout een natuurlijk product is zijn er bij de productie bomen nodig. Een nadeel is verder dat een houten kozijn op maat gemaakt moet worden in combinatie met een dakkapel.

Houten kozijnen met een FSC-keurmerk
Als u kiest voor hout met een FSC-keurmerk kunt u ervan uitgaan dat het hout uit verantwoorde bossen komt. Echter is het niet altijd even duidelijk waar hout vandaan komt en kan het zo zijn dat er illegaal gekapt hout gebruikt is bij de productie van uw kozijnen. Dit soort hout wordt natuurlijk afgeraden omdat het ons milieu ernstig belast. Koop daarom alleen producten van fabrikanten die voor hun houten producten dit keurmerk mogen voeren. Lees meer over het FSC-keurmerk op de officiële website van deze organisatie. Bekijk het filmpje van FSC Nederland:

Onderhoud houten kozijnen
Indien het onderhoud niet periodiek gebeurd zal het hout gevoelig zijn voor onder meer vocht, rotting, schimmel en insecten. Hierdoor kan de staat van het hout in vogelvlucht achteruit gaan. U wilt natuurlijk lang genieten van uw houten kozijnen en zou het dus zonde zijn om deze niet van tijd tot tijd te onderhouden. Verder moet u er rekening mee houden dat hout ‘leeft’ en gevoelig is voor weersveranderingen. In de zomer kan het hout gaan uitzetten en kan het zo zijn dat sommige ramen of deuren niet makkelijk opengaan. Met deze schommelingen in de diktes van het hout en andere aandachtspunten maakt het installeren van houten kozijnen echt vakmanwerk. Daarom adviseren wij u niet met de eerste beste installateur samen te werken. Voor het installeren van houten kozijnen is er goed en verantwoord materiaal nodig in combinatie met voldoende ervaring. Er zijn bedrijven die al meer dan 5 of 10 jaar in dit vak zitten en zijn vaker ook beter geschikt om op de juiste manier uw houten kozijnen te installeren.

Bekijk ook de volgende webpagina’s:
> Prijzen
> Informatie
> Tropisch hardhout
> Vurenhout
> Grenenhout
> Voordelen van houten kozijnen
> Kosten
> Houten kozijnen offertes

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.