Alle soorten houten kozijnen

Kozijnen zijn er in heel veel soorten en maten. Je zou het zo niet zeggen wanneer je op het internet kijkt, maar er worden meerdere soorten hout gebruikt om kozijnen van te maken. De meest gebruikte term is hardhouten kozijnen. Hardhout is echter geen houtsoort; het is slechts een verzamelnaam. Het is dan ook goed om je te verdiepen in de typen houten kozijnen voordat je een bestelling gaat plaatsen; je kan beter goed op de hoogte zijn van de producteigenschappen.

De betekenis van de term hardhout

Het is verkeerd om bij de term hardhout te denken aan heel hard hout. In werkelijkheid is hardhout de term die wordt gebruikt voor hout wat afkomstig is van loofbomen. Het gaat dus om de structuur van het hout die anders is dan bij de andere groep hout; zachthout. Wanneer je kozijnen gaat kopen is het dan ook niet van belang dat je let op de term ‘hardhout’ of ‘zachthout’.

Waar let je op bij houten kozijnen

Hardhout is dus niet per definitie beter hout. Beter is het om te kijken naar de duurzaamheidsklasse die aan hout is toegekend. Er is een lijst van duurzaamheidsklassen toegekend aan houten kozijnen. We hebben de klassen voor je op een rij gezet, samen met de levensduur van het hout wanneer het in contact staat met de grond.

  • Duurzaamheidsklasse 1. Het kernhout is nog steeds in een heel goede staat nadat het 25 jaar in contact met de grond heeft gestaan. Dit is de beste houtsoort die voor kozijnen gebruikt kan worden.
  • Duurzaamheidsklasse 2. Het hout is nog altijd in een goede staat nadat het 15 tot 25 jaar in contact stond met de grond.
  • Duurzaamheidsklasse 3. Het hout is goed nadat het 10 tot 15 jaar in contact stond met de grond.
  • Duurzaamheidsklasse 4. Het hout is in een goede conditie nadat het 5 tot 10 jaar in contact stond met de grond.
  • Duurzaamheidsklasse 5. Het hout is in een goede staat nadat het minder dan 5 jaar in contact stond met de grond.

Hardhout en de stratificatie in duurzaamheidsklassen

Hardhout onderscheid je in meerdere klassen. We hebben ze voor je op een rij gezet. Je weet dan waar je naar moet kijken wanneer je lang met je hardhouten kozijnen wil doen.

  • Duurzaamheidsklasse 1. Afzelia. Deze houtsoort is afkomstige uit het tropische Afrika. Het is hout wat maar heel weinig werkt terwijl het droogt. Het is dan ook hout wat heel goed tegen vocht kan. Het is door de herkomst gelijk de duurste houtsoort die er te krijgen is.
  • Duurzaamheidsklasse 2. Dit hout kan geel tot donkerbruin van kleur zijn. Je zal merbau hout moeten ontvetten met bijvoorbeeld thinner om te voorkomen dat het hout gaat ‘bloeden’ wanneer je het behandelt met wateroplosbare verf. De meeste houten kozijnen zijn gemaakt van Merbau.
  • Duurzaamheidsklasse 2 tot en met 4. Eveneens heel veel gebruikt voor houten kozijnen. Dit hout moet echt worden geschilderd voor de levensduur. Qua prijs ligt het heel erg dicht bij Merbau hout.
  • Duurzaamheidsklasse 2 en 3. Mahonie hout. Roodbruin hout uit West Afrika. Het wordt heel vaak gebruikt voor meubels en trappen en daarnaast is het ook populair bij de scheepbouw. Ook hardhouten kozijnen worden hiervan gemaakt.
  • Duurzaamheidsklasse 2. Eiken. Dit hout is geel tot donkerbruin qua kleur. De uitstraling is heel luxueus. Het is een geliefde houtsoort door de sterkte en het gemak waarmee je het bewerkt.

Kozijnen van zachthout

Ook van zachthout worden kozijnen gemaakt. Men gebruikt de volgende soorten.

  • Duurzaamheidsklasse 1 en 2. Robinia. Een redelijk dure houtsoort, iets duurder dan Meranti. Deze houtsoort neemt nauwelijks vocht op en het rot ook niet. Na verloop van tijd zal dit hout gaan vergrijzen en het kan krom gaan trekken. Desalniettemin heeft dit hout de hoogste duurzaamheid.
  • Duurzaamheidsklasse 4 en 5. Dit is een houtsoort die veel voor gebruik binnen wordt verwerkt. Het kan echter ook buitenshuis worden verwerkt tot kozijnen. De kleur varieert van witgeel tot lichtbruin. Het is een goedkope houtsoort en je zal deze houtsoort goed moeten onderhouden om lang plezier van je kozijnen te hebben.
  • Duurzaamheidsklasse 4 en 5. Wanneer grenenhout vers is, is het lichtbruin. Het wordt donkerder naar mate het ouder is, en het wordt dan geelbruin tot roodbruin. Dit is eveneens een goedkopere houtsoort. Je zal het goed moeten schilderen om er lang plezier van te hebben.
  • Duurzaamheidsklasse 3 tot 4. Dit heeft een kleur die varieert van geelbruin tot een rozerode tint. Het is hout wat behoorlijk snel splijt, dus voorboren is bij deze kozijnen altijd noodzakelijk. Deze kwaliteit maakt het hout niet echt geschikt voor zware brede ramen.

Waar let je op bij offertes

Ga je offertes opvragen, dan doe je dat met één muisklik op onderstaande button. Let er wel op dat je altijd kozijnen van dezelfde houtsoort met elkaar vergelijkt. Doe je dat niet, dan zou je zomaar met kozijnen met een kortere levensduur kunnen komen te zitten. Je kan echter wel tot een interessante besparing oplopend tot 20 procent eindigen.

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.