U Waarde houten kozijnen vergelijking

In ons land staan enorm veel oude woningen. We spreken dan over woningen die voor 1980 zijn opgeleverd. Deze woningen hebben een mooie klassieke uitstraling, maar er is ook iets wat ze duur maakt. Een oudere woning heeft namelijk geen goede isolatie aangebracht zitten. Daardoor stook je een enorm groot deel voor de vogeltjes, en dat is iets waar je niet op zit te wachten. Het is dan ook heel verklaarbaar dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun huis te isoleren via nieuwe kozijnen met dubbelglas.

De verschillende soorten kozijnen

Kozijnen kan je kopen in meerdere materiaalsoorten. Ieder materiaal heeft zijn eigen isolerende werking. Je hebt een paar soorten materialen die we kort zullen benoemen.

  • Kozijn van hout
  • Kozijn van kunststof
  • Kozijn van aluminium.

Op zich zal elke fabrikant van kozijnen pretenderen dat zijn kozijnen het meeste opleveren wanneer het op isolatie aankomt. Feit is dat er wel degelijk een onderscheid te maken valt op de isolatiewaarde van kozijnen wanneer je kijkt naar de technische feiten.

De U- waarde uitgelegd

Laat je nieuwe kozijnen plaatsen met HR++ glas, dan plaats je als het ware tussen jouw huis en buiten een thermische brug. Die thermische brug zorgt ervoor dat de warmte die je binnenshuis opwekt binnen blijft terwijl de kou van buiten buitenshuis blijft. Hoe hoog die thermische brug is, wordt aangeduid in een waarde. Dit heet de U-waarde. De U-waarde van je kozijnen is van een redelijk groot belang voor de rest van de waarde van je huis.

De U-waarde en het energielabel

Ieder huis in Nederland is sinds ruim een jaar voorzien van een zogeheten energielabel. Dit houdt in dat jouw huis een waarde heeft toegekend gekregen. Die waarde wordt bepaald door een aantal zaken. Er wordt gekeken naar de isolatie van je huis, maar ook naar de manier waarop jij je huis warm stookt. De mate waarin jouw huis zijn warmte verliest in de vorm van CO2 uitstoot bepaalt eveneens het energielabel van je huis. Het is dan ook goed om de U waarde van jouw kozijnen eens goed onder de loep te nemen. Een ongunstig energielabel zal namelijk zorgen voor een lagere waarde van je huis. Een gunstig energielabel zorgt voor een hogere waarde van je huis.

Houten kozijnen versus kunststof en aluminium

Wanneer je nieuwe kozijnen gaat aanschaffen krijg je altijd de keuze uit meerdere materialen. Houten kozijnen worden nog altijd het meeste verkocht doordat het materiaal zich het eenvoudigste laat verwerken. Met stip op twee staan de kunststof kozijnen en op een derde plaats staan in ons land de aluminium kozijnen. We keken voor je naar de isolatie waarden van deze drie soorten kozijnen. Je wil immers niet alleen een mooi huis, maar ook een milieuvriendelijk huis hebben.

Hoe wordt de U-waarde uitgedrukt

De U-waarde wordt uitgedrukt in een cijfer. Hoe lager de U-waarde van een huis, hoe beter het is. De U-waarde wordt gemeten aan de buitenkant van een huis terwijl binnen de radiatoren aan staan. Hoe hoger de temperatuur die afstraalt van de ramen en de muur, hoe hoger de U-waarde zal zijn. Een goed huis heeft namelijk

warmte die binnen blijft. De waarde van die thermische brug die jouw kozijnen vormen wordt dus gemeten en in een cijfer uitgedrukt. We vergeleken de U-waarde van de drie meest verkochte kozijnvormen.

 

Welk type kozijn Welk type glas Wat is de U-waarde
Kunststof kozijnen HR++ glas (volgens de huidige bouwnorm) U waarde 1.0 W/m2
Passief huis 0.8 W/m2
Aluminium kozijnen HR++ glas U waarde 2.7 W/m2

Passief huis 1.8 W.m2

Houten kozijnen HR++ glas U waarde 2.5 W/m2
Passief huis 2.4/m2

 

  • Als je kozijnen zelf wil onderhouden. Van aluminium en kunststof kozijnen wordt beweerd dat ze geen onderhoud nodig hebben. Dit is uiteraard niet helemaal waar. Je zal deze kozijnen namelijk wel met een doek moeten schoonhouden om te voorkomen dat algengroei grip krijgt op je kozijnen. Ze zijn echter wel een stuk gemakkelijker te onderhouden dan houten kozijnen. Denk eraan dat de mate van onderhoud bepalend is voor de waarde van de Thermische brug.
  • Als je kozijnen liever laat onderhouden. Houten kozijnen hebben veel meer onderhoud nodig dan aluminium of kunststof kozijnen. Wil jij je kozijnen het liefste laten onderhouden en kies je daarmee voor een gunstige U-waarde, dan is hout een waardevolle keuze. Het materiaal geeft een veel natuurlijkere uitstraling aan je huis.

Nieuwe kozijnen aanschaffen

Wil jij het energielabel van je huis verbeteren door nieuwe kozijnen aan te schaffen, dan doe je er goed aan om eerst offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan gelijk vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 30 procent.

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.