Wat is het voordeel van kunststof kozijnen met houtlook?

Wat is het voordeel van kunststof kozijnen met houtlook?

Wat is het voordeel van kunststof kozijnen met houtlook?

In vergelijking tot tientallen jaren geleden zijn houten kozijnen niet meer zo populair, dat komt met name door de opkomst van kunststof kozijnen, die steeds verder worden ontwikkeld en ook steeds goedkoper worden. Toch prefereert een grote groep consumenten houten kozijnen nog boven kunststof kozijnen. Vaak wordt de uitstraling van houten kozijnen als argument gebruikt, maar dat argument wordt steeds minder krachtig, omdat sommige kunststof kozijnen bijna niet meer te onderscheiden zijn van hun houten tegenhangers.

De voordelen van kunststof kozijnen

Steeds meer producenten bieden een rechte houtlook verbinding aan, iets dat ooit zo typerend was voor houten kozijnen en kunststof kozijnen met houtnerfstructuur bestaan natuurlijk al langer. De consument ziet steeds vaker heil in een kunststof kozijn met houtlook dan een echt houten kozijn. Gelet op de eigenschappen van kunststof kozijnen is dat ook niet zo gek. De belangrijkste voordelen van een kunststof kozijn ten opzichte van een houten kozijn zijn onder deze alinea opgesomd.

  • Weliswaar zijn kozijnen van kunststof niet onderhoudsvrij, maar onderhoudsarm. Het onderhoud is stukken minder, dan het onderhoud aan houten kozijnen. Dat zie je met name terug in de kosten over een langere periode.
  • Normaal gesproken kost kunststof minder dan hout, het verschil is gemiddeld genomen 10 procent. Op een investering van duizenden euro’s gaat het dan al gauw niet meer over kleine bedragen.
  • Het isolatievermogen van kunststof kozijnen is hoger dan dat van houten kozijnen. Uiteraard hangt dat wel af van het type profiel dat u kiest. Waar kunststof kozijnen een isolatiewaarde hebben van soms wel 0,65 W/m²K, halen houten kozijnen net aan 1,0 W/m²K. (driedubbelglas)

Gerust kiezen voor houten kozijnen

Uiteraard is niet alles aan een kunststof kozijn beter dan aan een houten kozijn. Zo is het onzin dat houten kozijnen na 25 jaar vervangen moeten worden, de levensduur hangt helemaal van de kwaliteit en de hoeveelheid onderhoud. In tegenstelling tot kunststof kunt u hout wel schilderen en u heeft net iets meer variatiemogelijkheden. Daarnaast moet ook worden opgemerkt dat veel gemeenten kunststof kozijnen niet toestaan, in het bijzonder bij beschermde dorps- of stadsgezichten en beschermde monumenten.

Wilt u advies over houten en kunststof kozijnen of gewoon de kosten weten, ga dan eens naar www.kozijnen-web.nl.