Kosten kozijnen zelf maken

Je huis staat door weer en wind. Een plek waar je dat op een gegeven moment begint te zien is bij de kozijnen. De kozijnen kunnen door het weer behoorlijk afgesleten raken, en op een gegeven moment zit er niets anders meer voor jou op dan dat jij je kozijnen vervangt. Wie de kozijnen van zijn huis gaat vervangen komt echter voor een flinke kostenpost te staan. Er is een methode om ervoor te zorgen dat je minder kwijt bent voor de kozijnen in je huis. We hebben het over kozijnen om zelf te maken.

Een prefab zelfbouw pakket

Zelf kozijnen maken klinkt als een behoorlijk ingewikkelde klus. In de praktijk blijkt dit echter wel mee te vallen. Je kan bij fabrikanten van kozijnen prefab zelfbouw pakketten bestellen waardoor je het materiaal in een kleine verpakking aan huis bezorgd krijgt. Dit alles heeft nogal wat voordelen. Je betaalt minder voor het vervoer van de kozijnen en doordat ze niet hoeven te worden gemonteerd heb je ze ook nog eens sneller in huis. We keken voor je naar de mogelijkheden voor zelf kozijnen maken en kwamen tot de volgende adviezen.

Hoeveel kost kozijnen zelf maken

Een fabrikant zal jou altijd een bepaalde korting berekenen wanneer kozijnen niet gemonteerd hoeven te worden voor ze naar jou worden toegestuurd. De kortingen die we konden bedingen liepen op van 35 tot 35 procent ten opzichte van voor gemonteerde kozijnen. We gingen dan ook bij de berekening van de prijs bij onderstaande kozijnen uit van een gemiddelde van 30 procent. De prijzen die je in het onderstaande schema ziet zijn gebaseerd op de prijzen van een aantal webshops in ons land.

 

Wat voor kozijn wil je bestellen Wat zijn de afmetingen Prijs exclusief korting Prijs inclusief korting (zelfbouw)
Vast raam 3500 bij 1500 mm 465 euro 325,50 euro
Vast raam met bovenlicht 3500 bij 1500 mm 611 euro 428 euro
Deurkozijn binnen 2200 bij 800 mm 303 euro 212,10 euro
Schuifpui enkel 4000 bij 2200 mm 1895 euro 1326,50 euro

 

  • Als je de kozijnen zelf wil gaan monteren. Bij de bovenstaande prijzen gaan we ervan uit dat je kozijnen zelf na aankomst bij jou thuis wil gaan monteren. Je moet er wel aan denken dat je dit karwei het beste met twee personen kan doen omdat er door het glas nogal wat druk op het kozijn komt te staan. De prijs voor het kozijn is die in het rechter vak. Er komt geen arbeidsloon bij.
  • Als je de kozijnen toch liever laat monteren. Schrikt het monteren van de kozijnen je toch af wanneer je het stappenplan van de fabrikant voor je hebt? In dat geval is het verstandig om alsnog een vakman in te huren. Je kan dan een aannemer of een klussenbedrijf inhuren die het werk voor je uit handen neemt. Je betaalt dan het bedrag in de rechter kolom, maar daarnaast betaal je wel een uurloon tussen 45 en 60 euro voor het plaatsen van de kozijnen.

Hoe is de prijs bepaald

Hoeveel je betaalt voor kozijnen die je zelf moet monteren bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben er een paar voor je op een rij gezet.

  • Keuze 1: Wat voor soort kozijn bestel je. Een kozijn om zelf te monteren kan je zo moeilijk of makkelijk bestellen als je zelf wil. Het is aan te raden om kozijnen met een vast raam zelf te maken, maar kozijnen met bewegende delen voor de veiligheid uit te besteden. Een vast raam als bouwpakket is daarnaast behoorlijk wat goedkoper dan een raam met bewegende delen.
  • Keuze 2: Bestel je glas bij je kozijn. De meeste mensen vervangen hun kozijnen op het moment dat ze overstappen op HR++ isolatieglas. Is dat bij jou ook het geval; houd er dan rekening mee dat het glas wordt na geleverd. Je betaalt per vierkante meter gemiddeld 49 euro. Je hebt ook de keuze voor veiligheidsglas bij je kozijn. Dat kost je gemiddeld per vierkante meter 79 euro. Dit glas is echter inbraak werend en daarnaast is het extra isolerend door de coating die eraan is toegevoegd.
  • Keuze 3: Bestel je kozijnen voor binnen of buiten. Kozijnen voor binnen zijn doorgaans van een zachtere houtsoort gemaakt dan kozijnen voor buiten. Kozijnen voor binnen laten zich dan ook eenvoudiger monteren dan buiten kozijnen. Kozijnen voor binnen zijn door het zachtere hout ook nog eens een stuk goedkoper. Het is echter af te raden om uit spaarzaamheid kozijnen voor binnen aan de buitenkant van je huis te plaatsen. Ze zullen veel minder lang meegaan en doorgaans gaat er een beperktere isolerende werking van uit.

Vraag offertes op

Wij kwamen tot de prijzen van de bovenstaande kozijnen door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button kan ook jij offertes opvragen. Het goed vergelijken van de offertes kan jou naast het voordeel door het zelf maken van de kozijnen een extra verschil tot wel 30 procent opleveren.

 

 

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.