Kozijn bouwpakket

We leven in een tijd waarin steeds meer mensen zelf aan de slag gaan bij hun huis. De bouwmarkt heeft het drukker dan ooit, en bedrijven moeten alle zeilen bijzetten om spullen op tijd aan de klanten te leveren. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen om de leverancier van kozijnen op sommige momenten links te laten liggen; ze plaatsen zelf hun deurkozijnen wel in hun huis. We keken voor jou naar de zelfbouwmogelijkheden bij kozijnen en kwamen tot de volgende bevindingen.

Niet voor elk kozijn bestemd

Zelfbouw heeft in de wereld van de kozijnen de naam dat het goedkoop is. Dat is ook wel zo, want je laat de montage van een kozijn door de fabriek achterwege. Toch is zelfbouw geen geschikte optie voor ieder willekeurig kozijn; sommige kozijnen kunnen maar beter worden aangeleverd als een compleet pakket, als was het alleen maar voor je eigen veiligheid. We vroegen voor je na welke kozijnen er zijn die je zelf kan bouwen en bij welke het niet wordt aangeraden. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wel zelf bouwen

  • Vast raam kozijn. Een kozijn waar geen bewegende delen in zitten is redelijk geschikt om als bouwpakket te bestellen. Zolang je de delen van het kozijn op de juiste manier monteert en het niet om een al te groot vast raam gaat is dit zeker een optie. Denk eraan dat het kozijn overeen komt met de maat glas die je erin gaat plaatsen. Je wil niet dat er teveel druk op het kozijn komt te staan; het zou ervoor kunnen zorgen dat het kozijn of het glas barst wat voor een levensgevaarlijke situatie zorgt.
  • Een deurkozijn. Een deurkozijn is een kozijn wat enkel de buitenrand bevat. De deur zelf zal je alsnog apart moeten kopen wanneer je een dergelijk kozijn gaat kopen. Denk eraan dat je een deurkozijn los koopt; hang- en sluitwerk zit er niet op, net zoals scharnieren en afwerklijsten. Dat zijn zaken die je naderhand los koopt bij de winkel.

Niet zelf bouwen

  • Een kozijn met bewegende delen. Kozijnen met bewegende delen zoals een draai- kiep raam kan je maar beter niet zelf bouwen. Het mechanisme is behoorlijk complex en er staat behoorlijk wat druk op. Wil je levensgevaarlijke situaties met ramen die los raken voorkomen, dan kan je dit soort kozijnen maar beter kant en klaar kopen.
  • Grote kozijnen. Ga je een heel groot kozijn kopen, waar behoorlijk wat gewicht in komt te hangen door een groot raam; dan doe je er beter aan om het kozijn van de fabriek voor gemonteerd te kopen.

Waar koop je een bouwpakket

Kozijn bouwpakketten kan je op meerdere plekken kopen. De plek waar de meeste doe het zelvers naartoe gaan is de bouwmarkt. Je koopt hier vooral een bouwpakket voor een deurkozijn. Andere leveranciers zijn de fabrieken die kozijnen maken. Ze zullen jou een kozijn op maat gemaakt ongemonteerd toesturen waarna je het zelf mag gaan maken. Daardoor bezuinig je behoorlijk op de transportkosten en de fabricagekosten. De meeste leveranciers gaan uit van een voordeel van 30 tot 40 procent op de normale verkoopprijs.

Hoeveel kost een kozijn bouwpakket

We deden navraag bij een aantal leveranciers van kozijnen en bouwmarkten naar de prijzen van zelfbouw kozijnen. We kwamen tot de volgende bevindingen.

 

Welk product wil je kopen Afmetingen gemonteerd product Originele prijs (optioneel) Prijs zelfbouw
Deurkozijn CanDo vuren 90 bij 232 cm 56 euro
Deurkozijn CanDo hardhout (buitendeur) 90 bij 232 cm 156 euro
Vast raam hardhout Red Meranti 150 bij 100 cm 234 euro 140 euro
Deurkozijn Red meranti, inclusief deur 90 bij 232 cm 798 euro 479 euro

 

  • Als je zelf aan de slag wil. Heb je zelfbouw kozijnen gekocht en heb je genoeg ervaring om ze te maken, dan ben je voor een kozijn bovenstaande prijs onder de noemer zelfbouw kwijt. Je hebt doorgaans geen garantie op de kozijnen omdat ze niet door een professional zijn gemonteerd en geplaatst.
  • Als je het toch liever uitbesteedt. Zie je het toch niet zitten om zelf je kozijn te plaatsen, dan kan je dit het best uitbesteden aan een klussenbedrijf of een aannemer. Je betaalt een tarief per uur wat kan oplopen van 35 tot 60 euro. Je weet dan wel zeker dat jouw kozijnen professioneel zijn geplaatst en je hebt daarnaast de volle garantie op de kozijnen.

Koop niet zomaar kozijnen

Ga je kozijnen als bouwpakket bestellen, kijk dan eerst goed rond voor je een bestelling doet. Wij gingen langs meerdere leveranciers voordat we een bestelling plaatsten. Door offertes op te vragen kan jij hetzelfde doen. Het zal jou – wanneer je de offertes goed vergelijkt – een voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 30 procent.

 

 

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.