Voordelen houten kozijnen

Je huis heeft behoorlijk te lijden onder de invloeden van weer en wind. Een plek aan je huis waar dat pijnlijk duidelijk wordt is het kozijn. Kozijnen zullen doorgaans van hout zijn. Daarnaast zijn ze ooit netjes strak in de lak opgeleverd. Wanneer je ze om de 5 a 7 jaar bijwerkt zal er niets aan de hand zijn; je zorgt ervoor dat de levensduur zo lang mogelijk is. Toch zal het na een jaar of 25 a 30 gebeuren dat de houten kozijnen beginnen te rotten. Wanneer dit zo is verliezen de kozijnen hun steunende werking voor jouw huis. Houtrot tast niet alleen de stevigheid aan maar ook het uiterlijk. Het is, kortom, tijd voor nieuwe kozijnen voor jouw huis.

Zoveel keuze voor kozijnen

Daar waar kozijnen voor een huis in het verleden standaard werden opgeleverd in de houten vorm komen er steeds meer soorten kozijnen op de markt. Ooit leek het erop dat houten kozijnen steeds meer terrein verloren tegen de kunststof kozijnen. Die zijn namelijk niet alleen goedkoper; ze zijn ook een stuk eenvoudiger in het onderhoud. Naast kunststof kozijnen is er nog een andere soort kozijnen aan een opmars bezig; de kozijnen van aluminium. Die zijn eveneens eenvoudiger in het onderhoud, en daarnaast zijn ze een stuk steviger waardoor ze zwaardere HR+++ ramen kunnen dragen zonder dat de stabiliteit in gevaar komt.

Toch weer terug naar hout

Nu de eerste kunststof kozijnen aan vervanging toe zijn is er een verandering op de markt zichtbaar. De eigenaars die in het verleden kozen voor kunststof kozijnen kiezen nu weer massaal voor houten kozijnen. Er is dus een aantrekkingskracht in houten kozijnen die niet wordt overtroffen door kunststof of houten kozijnen. We keken voor je naar de redenen waarom mensen toch weer kiezen voor houten kozijnen.

  • De prijs. Kozijnen zijn er in meerdere prijsklassen. Het houten kozijn mag dan niet de goedkoopste vorm zijn; gebleken is dat de prijs- kwaliteitsverhouding bij houten kozijnen een stuk beter is dan bij kunststof of aluminium kozijnen. De levensduur van aluminium kozijnen en kunststof kozijnen is namelijk niet per definitie langer dan die van houten kozijnen. De prijs van deze kozijnen is echter vaak wel hoger.
  • De duurzaamheid. Houten kozijnen zijn doorgaans op een duurzamere manier geproduceerd dan aluminium of kunststof kozijnen. Er is meer aandacht voor het milieu bij de productie van houten kozijnen waardoor de kozijnen beter zijn voor het milieu en daarmee voor de volksgezondheid.
  • De levensduur. Jarenlang werd ons verteld dat kunststof kozijnen een veel langere levensduur zouden hebben dan houten kozijnen. In de praktijk blijkt dat hier niet heel veel van waar is. Houten kozijnen mogen dan veel meer onderhoud nodig hebben dan kunststof of aluminium kozijnen; wanneer er schade optreedt aan het kozijn is die schade veel gemakkelijker te herstellen. Een beschadigd kunststof kozijn moet namelijk in zijn geheel worden vervangen omdat het materiaal niet te repareren is. Bij een aluminium kozijn is dit hetzelfde; het materiaal kan niet eenvoudig worden gerepareerd waardoor je voor een dure nieuwe aanschaf komt te staan. Treedt er schade op aan een houten kozijn, dan laat die zich eenvoudig weg plamuren en overschilderen. De levensduur van een houten kozijn zal daardoor gemiddeld een stuk langer zijn dan bij een kunststof of aluminium kozijn.
  • De verwerking is gemakkelijker. Wellicht is dit één van de belangrijkste redenen waarom er steeds vaker weer wordt gekozen voor houten kozijnen. De verwerking van hout tot een kozijn is namelijk vele malen gemakkelijker dan bij een kozijn van kunststof of metaal. Hout laat zich veel gemakkelijker op maat maken, en daarbij kan er ook beter worden ingespeeld op ramen met een afwijkende vorm. Een kozijn van hout is dan ook in veel meer varianten verkrijgbaar zonder dat daar gelijk een extreem hoog prijskaartje aan hangt.
  • Een houten kozijn is beter aan te passen. Een houten kozijn is beter aan te passen wanneer je bredere ramen wil hebben. We bedoelen dan dat je van een kozijn met HR++ glas naar de dikkere variant HR+++ glas gaat. De kozijnen kunnen dan simpelweg een stuk verder worden uitgefreesd terwijl je bij kunststof en aluminium kozijnen gelijk voor de aanschaf van dure nieuwe kozijnen komt te staan.
  • Een houten kozijn is mooier. Praktische voordelen zijn er genoeg te bedenken bij een houten kozijn, maar het allergrootste voordeel hadden we nog niet genoemd. Een houten kozijn heeft namelijk een veel mooiere uitstraling dan een kozijn van kunststof of aluminium. Een kozijn mag dan nog zo mooi zijn; het oog wil natuurlijk ook wat. Houten kozijnen ogen natuurlijker en authentieker. Het intensievere onderhoud neem je graag voor lief.

Houten kozijnen kopen

Denk jij erover om je kozijnen te vervangen, overweeg dan weer eens om houten kozijnen te kopen. De snelste manier om hierop te besparen is het opvragen van offertes. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van offertes kan jou een voordeel oplopend tot wel 30 procent opleveren.

 

 

Wat kosten houten kozijnen?

Vraag gratis meerdere offertes op bij kozijnspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Vergelijk de opties en bespaar tot wel 30% op de totale prijs.